Tuesday, October 28, 2008

Agar-agar Roti Berkastad...

Disebabkan roti ada lebih dan rasanya akan dibiar membazir, me pun mengeksperimen dengan menjadikannya salah satu bahan untuk agar-agar. Namanya Agar-agar Roti Berkastad.
Bahan2nya:
  • Agar-agar kering - 40g
  • Gula - ikut kemanisan yang disukai
  • Roti yang dicarik2
  • Susu cair satu tin
  • Susu segar 200ml
  • Telur sebiji
  • Tepung kastad 2 sudu besar
  • Esen Vanilla 1 sudu kecil

Cara2nya :
  • Masak agar2 dengan air
  • Pada masa yang sama blend telur + susu + esen vanilla + gula
  • Apabila agar2 telah larut, masukkan bahan2 yang telah diblend tadi
  • Tunggu hingga menggelegak, masukkan roti
  • Bahagikan kepada 3 bahagian
  • 1 bahagian di letakkan pewarna merah, 1 bahagian pewarna hijau
  • Masukkan campuran warna original ke dalam loyang yang telah dibasuh dengan air
  • Selang selikan dengan campuran bewarna merah dan hijau
  • Biarkan sejuk
  • Sedia untuk dimakan...

0 comments: