Minum petang harini En. Amin mintak buatkan Bubur Jagung... oleh sebab me nak ke opis lepas lunch..me buatkan terus pagi tadi... so petang kang tinggal makan aja...
Bahan2nya macam biasalah kan: jagung dalam tin, santan (me pakai santan kotak aja...if pakai santan asli lagi masyuuuuk), gula melaka & daun pandan..
Masak jagung tu dengan sedikit air..bila dah nampak air menggelegak..masukkan santan dan gula melaka... guna api yang kecik dan kacau hingga sebati..masukkan daun pandan.. dan rasa gulanya..if gula rasa kurang..tambah dengan gula pasir sahaja... kacau lagi..dan tutup api.. dah siap...
Selalunya me makan bubur ni dengan roti atau biskut kering......lazaaaaaaaat...try la..
Bahan2nya macam biasalah kan: jagung dalam tin, santan (me pakai santan kotak aja...if pakai santan asli lagi masyuuuuk), gula melaka & daun pandan..
Masak jagung tu dengan sedikit air..bila dah nampak air menggelegak..masukkan santan dan gula melaka... guna api yang kecik dan kacau hingga sebati..masukkan daun pandan.. dan rasa gulanya..if gula rasa kurang..tambah dengan gula pasir sahaja... kacau lagi..dan tutup api.. dah siap...
Selalunya me makan bubur ni dengan roti atau biskut kering......lazaaaaaaaat...try la..
4 comments:
Fadzila, sedapnya bubur jagung..lama x dapat jagung nih..selalu hb balik dr Tioman singgah area Rompin tu rajin gak beli..tp arini balik dri Tioman x beli pun, xda musim dah kot..hehe..x tnya lak!
agaknya kut Kak... Fadzila guna jagung dalam tin aja...
fadzila...ni fav anak akak yg no 2 tp kuah putih j la...jarang wat..beli j..wahahha
a ah...ada lagi satu resepi lain..kuih putih n lebih berkrim..nanti if fadzila buat..fadzila try letak dalam blog...
Post a Comment