Sunday, November 2, 2008

Ayam Masak Ungkep...



Masa mengemas dapur, terjumpa resepi Ayam Masak Ungkep. Masakan ni adalah masakn jawa yang mula diperkenalkan oleh Syem (Shamsiah Sarkawi) lebih kurang 8 tahun yang lepas. Last time masak masa raya haji tahun lepas. Disebabkan bahan semua ada...so layanz..

Bahan2 :
  • Ayam 4 ketul yang diperap dengan garan dan kunyit
  • Serai 2 batang yang diketuk
  • Air ikut kepekatan yang disukai
Bahan2 Kisar :
  • Bawang besar 1 labu
  • Bawang putih 5 ulas
  • Halia 1 inci
  • Kunyit hidup 1 inci
  • Cili padi sepuluh biji ( atau ikut pedas mana yang nak)
Bahan Tumis: Halia 1 inci yang dihiris halus


Cara2nya:
  • Tumis halia hingga garing
  • Masukkan bahan kisar dan masak hingga naik minyak
  • Masukkan ayam (biarkan 2-3 minit)
  • Masukkan serai dan air
  • Letakkan garam secukup rasa
  • Tutup dengan penutup kuali
  • Kacau sekali-sekala
  • Masak sehingga pekat (ala-rendang gitu)
  • Bila kepekatan dan rasa dah memuaskan, tutup api dan boleh la dimakan dengan nasi panas...








0 comments: