Tuesday, August 12, 2008

Ayam Pongteh...

Got this resepi dari blog Izreen ... thanks Izreen..

Actually me tak pernah dengar pun masakan ni.. tapi me try gak buat... Alhamdulillah sedap... so next time leh buat lagi...

Dapat tahu dari Izreen that masakan ni adalah masakan peranakan... maksudnya masakan Baba & Nyonya... so apa lagi u-ols..... jom la cuba...

Bahan2nya:
  • Ayam yang dipotong ikut saiz yang nak ---> digoreng until brownish
  • Bawang merah + bawang putih + halia ---> bahan tumis
  • Taucu satu sudu besar
  • Gulu merah satu sudu besar
  • Lada hitam
  • Kentang dipotong bulat
Cara2nya:
  • Tumis bahan tumis dalam periuk until naik bau
  • Masukkan gula merah + taucu and kacau sebentar
  • Masukkan air (ikut kepekatan yang dikehendaki)
  • Masukkan lada hitam
  • Masukkan ayam dan kentang
  • Tutup periuk and tunggu kentang empuk
  • Bila dah rasa and puas ati boleh tutup api..

Makan dengan sambal belacan ... yummeh!!!

0 comments: