Semalam Mak kol..
Dia sekarang hobinya baca Resepi dari Seberang (Indonesia)... Oleh kerna asik dengar masak asam garam aja dari sinetron Cinderella..dia pun nak mengkaji la...rupa-rupanya nama Malaysianya : masak asam pedas.. bezanya ada tambah buah keras ngan lada hitam...
So me pun mintakla resepinya...
Dia sekarang hobinya baca Resepi dari Seberang (Indonesia)... Oleh kerna asik dengar masak asam garam aja dari sinetron Cinderella..dia pun nak mengkaji la...rupa-rupanya nama Malaysianya : masak asam pedas.. bezanya ada tambah buah keras ngan lada hitam...
So me pun mintakla resepinya...
Bahan2nya adalah :
- bawang merah + bawang putih + halia ---> bahan tumis
- kunyit hidup + lengkuas ----> ditumbuk
- cili kisar
- belacan
- lada hitam
- serai ---> diketuk
- daun kesum
- bunga kantan ---> dibelah 2
- ikan merah
- garam
- gula
- air asam jawa
- buah keras (* me gantikan dengan dua sudu santan)
- Tumis bahan tumis until naik bau
- Masukkan cili kisar + kunyit hidup + lengkuas and masak hingga pecah minyak
- Masukkan belacan
- Masukkan bahan2 lain kecuali ikan
- Bila dah mendidih masukkan ikan
- Rasa asam garamnya
- Tunggu ikan masak
- Tutup api
Enak dimakan dengan nasi hangat dan ikan masin.... mari cubaan dong...*wink*..
0 comments:
Post a Comment